Skindbuksen og Hviids 

SKINDBUKSEN og HVIIDS Vinstue

Jeg sidder med ryggen op ad muren og luner mig i solen. Tjeneren skænker lidt mere kaffe i min kop og sætter sig et kort øjeblik og slår en sludder af med mig. Et par amerikanske turister skal have forklaret, om det virkelig kan være rigtig at værtshuset snart er 300 år gammelt. Lyden af Bent Fabricius-Bjerres velkendte melodi “Forelsket i København” når mig fra det inderste af værtshuset. Jeg befinder mig på et historisk sted. Jeg befinder mig på det ældgamle værtshus Skindbuksen tæt på Kgs Nytorv.

Når jeg kigger til venstre falder mit øje først på nogle midlertidige, elektriske installationer kommunen har sat op. Dernæst et reklameskilt for øl og håndmadder fra værtshuset ved siden af. Et stort grønt plankeværk længere henne skygger for en del af udsigten. Til højre for plankeværket skimtes en kran i en lysende orange farve. Bagved kranen ser jeg forsiden af det Kgl Teater.

Når Metro byggeriet engang er færdigt, vil udsigten fra min siddeplads her udenfor Skindbuksen være til intet mindre end smukke Kgs Nytorv.

Men uanset at udsigten i øjeblikket er til en byggeplads, vil den aldrig forhindre mig og tusindevis af andre glade gæster i at komme på Skindbuksen. Vi kommer her bl.a. pga den helt specielle stemning, der hersker både her og på nabo værtshuset Hviids Vinstue.

To gamle velkendte institutioner og to af de efterhånden ganske få værtshuse fra gammel tid, der stadig findes i København.  Må Gud og regeringen forbyde, at de laves om til en moderne cafe med larmede Cafe Latte maskiner eller en burgerbar med dunsten af pommes frites væltende ud af døren.

Skindbuksen og Hviids Vinstue er kendte langt udover landets grænser. Her er der en stemning som ikke findes magen til mange andre steder i verden. Her kan man sidde helt alene og alligevel ikke være alene. Her taler man med dem, der sidder ved bordet ved siden af. Og her kan man være sikker på, at tjenerne vil gøre alt, hvad der skal til for at muntre dig op. Her er der dagen lang rå-hygge og menneskelighed i uanede mængder og her er der fest og stemning, når mørket falder på.

Her der præcis som der altid har været i de snart 300 år disse to værsthuse har eksisteret.

300 ÅR !

Disse to institutioner er truede af en lukning pga pengestærke ejendomsinvestorer som tilsyneladende vil indrette butikker i gaden.

Det er blasfemisk, det er helligbrøde, det er skandaløst. Jeg anråber de højeste magter om at stoppe dette vanvid og denne nedlukning af vores gamle København.

Det svarer til, at man laver Rundetårn om til ejerlejligheder.


TIL SALG:

 

Rundetårn

Om (K)NowWhat

Jeg har i mere end 35 år været så priviligeret at have haft et job, som har bragt mig rundt i verden og dermed til mange forskellige kulturer. Jeg er fascineret af forståelsen for hinanden som mennesker på tværs af kulturer, og jeg er skræmt af manglen på samme. Men man behøver ikke at rejse ud i verden for at få den oplevelse, man kan bare gå ned på gadehjørnet og studere livet, som det leves. I min blog vil jeg “poste” små eftertænksomheder om de pudsigheder, jeg oplever fra mit ståsted i livet. Har du lyst til at kommentere på mine indlæg, er du mere end velkommen. Yndlingscitat: Det største problem er, at vi ikke lytter for at forstå, vi lytter for at svare.
Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

8 svar til Skindbuksen og Hviids 

 1. Bente siger:

  Godt skrevet Mitzie

 2. Gro Windelstad Moen siger:

  Dette er jo det glade vanvidd.
  Håper virkelig at det lar eg stoppe
  Selv som normann har jeg vanket på Skindbuksen i ca 45 år

 3. Jette skou siger:

  Ville være en katastrofe hvis man lukkede disse to dejlige værtshuse, troede egentlig at de var fredet

  • (K)NowWhat siger:

   De er fredede. Men det forhindrer desværre ikke en ny ejer i at vælge at opsige de eksisterende lejemål og indrette værtshusene til hvad der nu passer dem bedst. 😞

 4. Annelise H.Wedel siger:

  Det ville være forfærdeligt hvis det skete 🙂

  • Anonym siger:

   Ja, det ville være skrækkeligt. Del gerne budskabet i et spinkelt håb om at politikere og andet godtfolk bliver råbt op 😊

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s